![](/media/lib/144/n-szampan-220272e76e9e6ab6d1d27c249771650f.jpg)
Szampan na zdrowie
9 maja 2013, 10:43Spożywanie od jednej do trzech lampek szampana tygodniowo chroni przed związaną ze starzeniem się utratą pamięci oraz spowalnia rozwój wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. demencja. Naukowcy z University of Reading dowiedli, że obecne w szampanie związki fenolu poprawiają pamięć przestrzenną
![](/media/lib/160/n-jezyk-nietoperza-7d6b496a125af367002ce85aa9ebe829.jpg)
Aktywowane krwią brodawki ułatwiają wymiatanie nektaru
7 maja 2013, 12:37Bazując na napływie krwi, jęzornik ryjówkowaty (Glossophaga soricina) zmienia podczas żerowania topografię czubka języka. Naukowcy z Brown University mają nadzieję, że ich odkrycie doprowadzi do opracowania zmiennokształtnych narzędzi medycznych.
![](/media/lib/159/n-kerma-0dbd1799589d45c96680359843cc0a43.jpg)
Tajemnica Kermy rozwiązana
29 kwietnia 2013, 13:20To nadzwyczejne, że Kerma rozkwitała, gromadziła bogactwa, produkowała wspaniałe wyroby rzemieślnicze w tym samym czasie, gdy zamieszkujący północ ich rywale z Egiptu zmagali się z problemami przyrodnoczymi, społecznymi i politycznymi. Dotychczas nie wiedzieliśmy, dlaczego tak się działo, ale dzięki naszym pracom w Sudaniu udało się rozwiązać tę zagadkę - powiedział profesor Jamie Woodward z University of Manchester.
![](/media/lib/159/n-ct_definition_case_05-f916c72c85df2f78ffd09de523fa9a1b.jpg)
Pył usztywnia tętnice
29 kwietnia 2013, 09:40Długotrwałe wystawienie na zanieczyszczenia powietrza prawdopodobnie przyspiesza rozwój arteriosklerozy, uważają naukowcy z dwóch amerykańskich uczelni. Profesorowie Sara Adar z University of Michigan i Joel Kaufman z University of Washington stwierdzili, że drobne zanieczyszczenia pyłowe są powiązane z procesem pogrubiania dwóch wewnętrznych warstw ścian tętnicy szyjnej wspólnej
![](/media/lib/159/n-kobieta-z-piwem-2da21605e28e537a2f7f2f68cd0281ec.jpg)
Co ogrzewa zimne piwo?
29 kwietnia 2013, 08:49Podczas nadchodzącego lata ponownie będziemy zastanawiali się, dlaczego zimny napój tak szybko się ogrzewa i co zrobić, by zachował niższą temperaturę na dłużej. Problem ten rozwiązali... klimatolodzy z Univeristy of Washington
![](/media/lib/105/n-lasnorwegia-7b3a076fe78dbf80badcc9cf45818e86.jpg)
Molekuła schładzająca klimat
25 kwietnia 2013, 10:35Uczeni zdobyli kolejny dowód na istnienie w atmosferze molekuł, które, reagując z zanieczyszczeniami, mogą niwelować skutki globalnego ocieplenia. Uczeni z brytyjskich University of Manchester, Bristol University, Southampton University oraz amerykańskiego Sandia National Laboratories odkryli drugą z molekuł Criegee'a i zbadali jej reaktywność
![](/media/lib/88/n-molibdenit-9e5bfe6f11167cdcf0dac110004a82c3.jpg)
Wiedzą, jak zbadać molibdenit
22 kwietnia 2013, 16:41Disiarczek molibdenu (MoS2), występujący często w postaci molibdenitu to, jak niejednokrotnie informowaliśmy, niezwykle obiecujący materiał. Ma wiele właściwościo podobnych do grafenu, a że, w przeciwieństwie do niego, posiada przerwę energetyczną, może być bez większych przeszkód używany w elektronice.
![](/media/lib/157/n-ohyda-db74e7038e0d6f944f89882e617db293.jpg)
Pożyteczna trucizna
18 kwietnia 2013, 11:25Siarkowodór, nieprzyjemny w zapachu i śmiertelnie niebezpieczny gaz, może w niewielkich ilościach znacznie przyspieszać wzrost roślin. Dzięki gazowi, który przyczynił się do masowych wymierań, możliwe będzie znaczące zwiększenie produkcji żywności czy hodowli roślin na biopaliwa.
![](/media/lib/157/n-stres-14c8d547a8abb1d4d121870cb06e801c.jpg)
Byle krótko i intensywnie
18 kwietnia 2013, 09:31Stres postrzegany jest zwykle jako zjawisko niekorzystne, jednak nie zawsze takim jest. Trochę stresu jest dobre, gdyż wprowadza organizm na optymalny poziom uwagi oraz wydajności poznawczej - mówi profesora Daniela Kaufer z University of California, Berkeley
![](/media/lib/139/n-fala-70b95dc894fa09bae36c512f1fd9e8aa.jpg)
Niestraszne im niższe pH
16 kwietnia 2013, 09:34Coraz bardziej zakwaszone wody oceaniczne mogą nie mieć aż tak katastrofalnego wpływu na życie morskie jak dotychczas sądzono. Odczyn pH oceanów spada w miarę jak do atmosfery trafiają produkty spalania paliw kopalnych